Šta je keratokonus?

Keratokonus je stanje oka koje se često pominje pod popularnim nazivom “kupe u očima” i označava deformaciju rožnjače. Mi vidimo tako što gledamo kroz providni spoljašnji deo oka koji se naziva rožnjača. Normаlni oblik rožnjаče je polu-loptаsti. Ponekаd, međutim, strukturа rožnjаče jednostаvno nije dovoljno jаka dа održi ovаj okrugli oblik tokom vremena i rožnjаčа se ispupčuje ka spoljа i poprima oblik kupe. Ovo stаnje oka se nаzivа kerаtokonus.

Ovo oboljenje je obavezno bilateralno (zahvata oba oka), pri čemu je jedno oko uglavnom više zahvaćeno. Keratokonus je progresivno oboljenje, koje u krajnjem slučaju zahteva transplataciju rožnjače.

Simptomi keratokonusa su najčešće:

– Zamućenje u vidnom polju
– Dvostruka slika kаdа se gledа sа sаmo jednim okom
– Povećana osteljivost na svetlo
– Objekti i blizu i dаleko izgledаju iskrivljeno
– Blaga iritacija oka

Kornealna tomografija

Metoda kojom se sa sigurnošću može postaviti dijagnoza keratokonusa je kornealna tomografija.

Ovom metodom dobijamo sve podatke bitne za postavljanje dijagnoze, kao I za praćenje progresije keratokonusa ( debljina rožnjače, zakrivljenost, prisustvo, tj odsustvo ispupčenja kako na prednjoj tako I na zadnjoj strani rožnjače, stadijum keratokonusa). Posebno je važno obratiti pažnju na postojanje I rano otkrivanje “forme Fruste” keratokonusa, koji predstavlja subkliničku formu I ne može se ni na koji drugi način otkriti. Ovo je najraniji stadijum koji ne dovodi do pojave klasičnih simptoma I znaka prisutnih kod već razvijenog, klinički vidljivog keratokonusa. Na kornealnoj tomografiji karakterističan je normalan nalaz na prednjoj strani rožnjače, udružen sa abnormalnim ispupčenjem zadnje strane od preko 15 mikrometara.

Keratokonus je bolest dece i omladine, najčešće kreće oko 16-te godine starosti. Bolest mnogo brže napreduje kada počne u ranom detinjstvu ili u pubertetu. Progresija je najbrža u prvih 10-15 godina a zatim dolazi do usporenijeg napredovanja bolesti. Posle 40-te godine se retko javlja.

Metoda kojom se sa sigurnošću može postaviti dijagnoza keratokonusa je kornealna tomografija. Ovom metodom dobijamo sve podatke bitne za postavljanje dijagnoze, kao I za praćenje progresije keratokonusa ( debljina rožnjače, zakrivljenost, prisustvo, tj odsustvo ispupčenja kako na prednjoj tako I na zadnjoj strani rožnjače, stadijum keratokonusa). Posebno je važno obratiti pažnju na postojanje I rano otkrivanje “forme Fruste” keratokonusa, koji predstavlja subkliničku formu I ne može se ni na koji drugi način otkriti. Ovo je najraniji stadijum koji ne dovodi do pojave klasičnih simptoma I znaka prisutnih kod već razvijenog, klinički vidljivog keratokonusa. Na kornealnoj tomografiji karakterističan je normalan nalaz na prednjoj strani rožnjače, udružen sa abnormalnim ispupčenjem zadnje strane od preko 15 mikrometara.

Faze keratokonusa

Keratokonus prolazi kroz četiri faze:

– I faza: Javlja se miopni astigmatizam, koji se može relativno dobro korigovati naočarima. U većini slučajeva bolest ostaje neotkrivena i tretira se kao refrakciona mana.

– II faza: Dioptrija raste, naročito cilindrična komponenta. Naočarima se ne postiže dobra vidna oštrina. Tada se prelazi na gas-propusna (GP conne) kontaktna sočiva, kojima se postiže dobar vid.

– III faza: Bolest još više napreduje, vidna oštrina se smanjuje, RGP sočiva postaju nekomforna, ne mogu se nositi čitav dan, lako ispadaju iz oka.

– IV faza: Karakteriše je stvaranje ožiljaka u najistanjenijem delu rožnjače, koji dodatno ometa vid. Rožnjača je vrlo tanka i ispupčena, sočivo ispada iz oka pri treptanju. Tada se mora razmišljati o transplataciji rožnjače.

Glavni faktori za napredovanje keratokonusa su: godine, često trljanje očiju I trudnoća. Što se ranije javi, bolest brže napreduje, progresivnija je, tako da je neophodno češće praćenje. S obzirom da je bolest često nasledna, posebnu pažnju treba usmeriti ka pacijentima čiji bliži ili dalji rođaci imaju keratokonus.

Kako se leči keratokonus?

Do skora je jedini vid lečenja za pacijente sa keratokonusom bila keratoplastika, odnosno transplatacija rožnjače.

Od pojave kornealne cross linking procedure, moguće je kod najvećeg broja pacijenata zaustaviti progresiju keratokonusa pre nego što dođe do značajnog napredovanja bolesti i izraženog pada vida. Ova vremenski kratka i bezbolna hirurška intervencija zaustavlja progresiju keratokonusa. To je neagresivna terapijska metoda vitaminom B2 i UV zracima (Ultra B2 ili CXL) koja učvršćuje kolagen i stabilizuje rožnjaču, zaustavlja istanjenje i ispupčenje rožnjače i na taj način zaustavlja napredovanje keratokonusa. Vitamin B2 je biokompatibilna supstanca čija struktura upija ultraljubičasto svetlo,stvara nove veze sa susednim plažama kolagena u stromalnom sloju rožnjače što dovodi do jačanja mehaničke sile same rožnjače, a da pri tom ne menja njenu providnost.

Nova metoda služi da učvrsti rožnjaču, onemogućavajući dalju deformaciju

Metodu je osmislio I prvi put još 1997 godine primenio prof. Theo Seiler. Ideju da potraži materiju koja će rožnjaču učiniti čvršćom I tako zaustaviti napredovanje keratokonusa, prof. Seiler je dobio kod svog stomatologa. Bela pasta koja se stavlja u zub učvrsti se ultraljubičastom svetlošću I na taj način postaje plomba. Profesor je tako došao na ideju da potraži materiju koja će biti providna, I koja će moći da pod uticajem ultraljubičaste svetlosti ojača rožnjaču-I pronašao je- Vitamin B2. Intervencija Ultra B2 traje oko pola sata i izvodi se u lokalnoj, kapljičnoj anesteziji.Skida se blagi površinski sloj epitela, zaštitnog sloja rožnjače.Stavlja se vitamin B2 u vidu kapi i ostavlja 20-ak minuta da bi se omogućio prodor vitamin B2 kroz celu rožnjaču.

Osvetli se ultraljubičastim svetlom u trajanju od 3 do 30 minuta, u zavisnosti od jačine lampe, uz stalno obnavljanje vitamina B2 i anestetika.

Na kraju procedure se stavlja specijalno terapeutsko sočivo čija je uloga da štiti oko dok epitel ne zaraste, nakon čega se ovo sočivo skida (do 7 dana).

Postoperativni tretman

Nakon operacije keratokonus bi trebalo da bude zaustavljen na nivou na kom je bio. Iako je osnovni cilj ove metode da zaustavi progresiju keratokonusa, u poslednje vreme veliki broj studija ukazuje čak i na mogućnost poboljšanja vidne oštrine u odredjenom stepenu u zavisnosti od stadijuma keratokonusa. Postoperativni tretman kapima je neophodan i traje nekoliko meseci, uz redovne kontrole. Pacijent može da nastavi da nosi kontaktna sočiva najčešće mesec do dva posle intervencije. Sedam do deset dana nakon operacije pacijent se vraća u stanje u kakvom je bio pre intervencije. Ultra B2 se može koristiti uz druge korektivne metode, kao npr. implantaciju Ferrara prstenova.

Veliki značaj se u poslednje vreme pridaje i kombinovanoj proceduri, koja podrazumeva istovremenu primenu CXL (cross linking) i PRK metode za korekciju odredjenog stepena dioptrije, prvenstveno astigmatizma, istovremeno sa ojačanjem rožnjače. Ova metoda je danas uveliko u primeni kod blažih do umerenih stadijuma keratokonusa. Na ovaj način se pored ojačanja rožnjače, pacijentima omogućava I bolja vidna oštrina. Zbog toga je jako važno keratokonus otkriti u što ranijem periodu, dok rožnjača još uvek ima odredjenu debljinu koja će nam omogućiti da pored ojačanja rožnjače možemo i u odredjenoj meri korigovati dioptriju. Kombinovana procedura se najčešće primenjuje kod “forme fruste” keratokonusa.

U nekim slučajevima se preporučuje da se cross linking koristi kao profilaksa, kada je rožnjača tanka, a planira se LASIK ili PRK metoda, čak iako nije dijagnostikovan keratokonus.

Naravno da i ova metoda sama ili u kombinaciji sa drugim metodama nosi odredjene rizike, a rezultati mogu ponekad biti ograničeni i nepredvidivi. Medjutim, procenat komplikacija je zanemarljiv u odnosu na uspešnost, korisnost i značaj ove metode.

Osim u slučajevima keratokonusa, cross linking se koristi i u zaustavljanju progresije pelucidne marginalne degeneracije, ektazija nakon refraktivne procedure, ali i u lečenju stanja koja tope rožnjaču “melting conditions” i kod infektivnih keratitisa, gde se takodje učvršćuje rožnjača, a UV-A zračenje vrši sterilizaciju infektivnog agensa.

Cross linking danas predstavlja “zlatni standard ” u zaustavljanju progresije keratokonusa, ektazija i pelucidne marginalne degeneracije. Ovo revolucionarno otkriće se smatra jednim od najvećih izuma na polju moderne oftalmologije.

Ostale metode lečenja

Implantacija kornealnog stromalnog prstena

– Predstavlja alternativu transplantaciji rožnjače.
– Metoda se sastoji u inserciji intrastromalnog prstenastog segmenta u srednju periferiju rožnjače. Centralni deo postaje zaravnjeniji i pravilniji, što smanjuje miopiju, naročito astigmatizam, i povećava kvalitet vida.
– Implantacija traje petnaestak minuta u lokalnoj, kapljičnoj anesteziji. Specijalnim špatulicama se napravi «hodnik» u dubljim slojevima rožnjače u koji se implantiraju jedan ili dva poluprstena.
– Zaštitno kontaktno sočivo se postavlja na oko umesto zavoja do sutradan, a postoperativni tretman kapima traje nekoliko nedelja posle intervencije.

Najpoznatiji intrastromalni prstenovi su Intacs i Ferrara Rings.

Transplantacija rožnjače

Između 10 i 25% slučajeva nelečenih keratokonusa vremenom progredira u stadijum u kojem korekcija vida više nije moguća, gde su istanjenje i ožiljavanje rožnjače postali preveliki i u tim slučajevima transplantacija rožnjače postaje neophodna. Bolesna, jako zakrivljena, zamućena ili ožiljno izmenjena rožnjača se ovom metodom zamenjuje zdravom, doniranom rožnjačom. U slučajevima keratokonusa primenjuju se dve metode: DALK I perforativna keratoplastika PKP. Naime, vezano za lokalizaciju patoloških promena u rožnjači u odnosu na debljinu rožnjače transplantacija može biti:

– Transplantacija pune debljine rožnjače – perforativna keratoplastika
-Parcijalna transplantacija rožnjače – lamelarna keratoplastika
– Kod DALK graftova, samo spoljasnji epitel i stroma bivaju zamenjeni, što omogućava da se zadnji deo rožnjače zadrži i da se očuva strukturni integritet i stabilnost. S obzirom da odbacivanje graftova počinje u endotelu, šansa za to je mnogo manja kod ovakvog načina transplantacije. Prednosti u odnosu na PKP: ekstraokularna procedura, očuvan zadnji deo rožnjače, brži oporavak. Nedostaci: teška za izvodjenje, veći broj komplikacije u toku operacije.

Najvažnije je NE DOZVOLITI da do transplantacije dodje. U današnje vreme imamo način i mogućnost da se borimo I uspešno preveniramo značajnu progresiju i pad vida kod pacijenata sa keratokonusom. Otkrivanje bolesti u što ranijem stadijumu, redovno praćenje i pravovremena primena cross linking metode su krucijalni u postizanju dobrih rezultata