Dr Marko Zlatanović

Dr Marko Zlatanović je rođen u Nišu 28.04.1984. godine, gde je završio osnovnu i srednju školu kao i medicinski fakultet . Nakon završenih studija medicine, zaposlio se i specijalizirao na očnoj klinici u Nišu. Od početka svoje specijalizacije a i tokom svog specijalističkog staža , dr Marko Zlatanović je svu svoju energiju usmerio ka Vitreoretinalnoj hirurgiji, oblasti oftalmologije koja se bavi lečenjem komplikacija na zadnjem delu oka. Tokom specijalizacije je bio dobitnik brojnih stipendija raznih evropskih udruženja za edukacije u inostranstvu, tako da je stipendista i EVRS-a (evropskog udruženja vitreoretinalnih hirurga, ESCRS-a (evropskog udruženja za kataraktu i refraktivnu hirurgiju ), SOE-a (Evropskog udruženja oftalmologa).
Pored već navedenih udruženja član je i Američke Akademije oftalmologa, kao i udruženja oftalmologa i glaukomatologa Srbije.
Autor je i izlagač brojnih radova na kongresima u zemlji i inostranstvu. Redovni je učesnik Evropskog kongresa za retinu (Euretina) kongresa američke akademije kao i ESCRSa i EVRS kongresa.

Doktor Marko Zlatanović je svoju posvećenost vitreoretinalnoj hirurgiji pokazao od samog starta svoje oftalmološke edukacije. Edukovao se u Evropskoj školi vitreoretinalne hirurgije u Bremenu kod Dr Claus Luckea, boravio je 2 godine u “Miloš” klinici u Beogradu i učio uz Prof. dr Ferenc Kuhna, dr Zorana Tomića i dr Charalampos Livir Relatosa, svetski priznatih hirurga. Provodi tri meseca u Kliničkom centru u Beogradu gde usavršava stečena znanja iz vitreoretinalne hirurgije uz dr P. Paovića i docenta dr D. Vukovića. Jedan deo edukacije u trajanju od dva meseca proveo je u Atini kod dr Charalampos Rekaltosa, gde je u Athes Eye Hospital, jednoj od najboljih Evropskih bolnica učio najmodernije tehnike vitreoretinalne hirurgije.

Tokom svoje edukacije je boravio na Kolumbija univerzitetu u New York-u kod Prof. Stenly Changa i Profesora Tongalp Tezela, jednih od najpoznatijih svetskih vitreoretinalnih hirurga kao i izumitelja najvažnijih delova ove hirurške tehnike. Tokom boravka na Harkness Eye Institutu Kolumbija univerziteta u New Yorku, radio je na brojnim naučno istraživačkim projektima i asistirao je u brojnim operacijama.

Dr Marko Zlatanović je na univerzitet Kolumbija otišao kao stipendista Američkog udruženja retinalnih hirurga koje omogućava ne-američkim doktorima da se u periodu od dva meseca usavršavaju na jednom od najprestižnijih univerziteta na svetu i svakako jednoj od najvećih i najboljih očnih klinika na svetu.

Danas, iako dosta mlad ali sa velikim hirurškim iskustvom, dr Zlatanović je šef vitreoretinalnog odeljenja na Klinici Maja. Pored Klinike Maja zaposlen je i u Kliničkom Centru Niš, gde je uveo brojne novine u hirurškom lečenju očnog dna. Uveo je bezšavnu hirurgiju tj. operacije na 23Ga i 25Ga, nakon kojih nije potrebno ušivanje i oporavak pacijenata je znatno brži. Takodje je prvi uveo hirurgiju žute mrlje u Kliničkom Centru Niš. Posebno bi želeli da istaknemo operacije sklerelnih fiksacija sočiva kod pacijenata koji nemaju zonularnu podršku (nedostatak materijala koji drži prirodno sočivo na mestu) koje sa uspehom izvodi.

Dr Marko Zlatanović godišnje izvede oko 1300 operacija, od čega 500 operacija očnog dna i 700 do 800 operacija katarakte. Uža specijalnost mu je hirurgija pacijenata obolelih od šećerne bolesti kao i medikamentozno i lasersko lečenje istih. Hirurško lečenje dijabetičara predstavlja jedan od najvećih izazova u očnoj hirurgiji, ali zahvaljujući adekvatnoj pripremi pacijenata i sofisticiranoj operaciji moguće je vratiti vid mnogima od njih.

Dr Marko Zlatanović svoje operacije izvodi i u Crnoj Gori, gde radi kao konsultant u specijalnoj očnoj bolnici Oftalens iz Podgorice, u kojoj izvodi najkomplikovanije zahvate na očnom dnu kao i operacije katarakte. Ujedno je i edukator za vitreoretinalnu hirurgiju na Kliničkom centru Crne Gore.

U slobodno vreme bavi se trčanjem i strastveni je skijaš. Istrčao je vise polumaratona. Oženjen je i otac jednog dečaka.